Her kommer jeg til å skrive om mer og mindre alvorlige ting som ligger meg på hjertet. Kanskje flertallet blir av de mindre alvorlige, men likevel; ingen skal føle seg trygge!

mandag 5. juli 2010

Franske forskere

1. juli kom jeg over en artikkel på vg.no med overskriften "Forskere fant sjømonster-fossil". Så langt alt vel. Jeg skal ikke krangle på at man finner fossiler av monstre som levde en gang i tiden. Men det er selve "forkningen" i etterkant av dette funnet jeg stusser litt på. For dette var altså en hval-sak som levde for ca 12.000.000 år siden. Tolv millioner altså. Altså en god stund før digitalkameraer, smalfilm eller hulemalerier for den saks skyld.

Så hvordan forsker man seg fram til følgende:
 • «Leviathan» ha livnært seg på delfiner, seler og til og med andre hvaler
 • «Leviathan» skal ha vært et aggressivt rovdyr som brukte å kaste seg ut i ville kamper med andre dyr. Og det store beistet skal sjelden ha tapt en kamp.
 • - Det som er interessant er at det på samme tidspunkt var enda et monster som befant seg i havet, nemlig en 15 meter lang kjempehai. Det er mulig at de to dyrene har bekjempet hverandre
Nå er jeg ingen ekspert, men jeg har sett på ymse programmer på National Geographic og lignende kanaler at haien er en sak som er fra dinosaurenes dager. Og det samme går for krokodillen. Men delfiner og seler? Aldri hørt om. Men greit; en stor hval trenger mye mat (med mindre den bare slet ekstremt med stoffskiftet), så at den kobles til store middager er greit.

Men hvem var Leviathans psykolog? Og hvor fant de nedtegnelsene? -Kastet seg ut i ville kamper. -Et aggressivt rovdyr. Om man spiser andre dyr, må man nødvendigvis være aggressiv? Jeg har sett mange filmer og programmer om løver. De betegnes sjeldent som aggressive. De jakter når de er sultne, men kan ellers la en antilope spasere gjennom flokken uten at noen bryr seg nevneverdig. Men de er ganske aggressive og ville når de er sultne. Men det er jeg og. De som kjenner meg tror jeg (håper jeg) ikke kaller meg aggressiv og vill av den grunn.

Og huhei dere; det var en annen stor sak som svømte rundt samtidig! Her er forskerne litt mer tilbakeholdne; Det er mulig at de to dyrene har bekjempet hverandre. Skråsikkerheten fra menyen og psyken er borte, og vi er nå over på spekulasjoner.

Franske forskere (og sannsynligvis forskere fra mange andre land) får altså betalt for å fantasere og spekulere. For så å kalle det forskning. Jeg vil og bli forsker. Hanke inn penger på fri fantasi. Livets jobb!

Og forresten; hvem bestilte fargene på Leviathan? Kunstnerisk frihet, eller sto det fargekoder på fossilet?


Foto: AFP

3 kommentarer:

 1. Just for the fun of it... :)

  http://sprakradet.no/Sprakhjelp/Rettskriving_Ordboeker/Skriveregler_og_grammatikk/Bindestrek/

  http://sprakradet.no/Sprakhjelp/Rettskriving_Ordboeker/Skriveregler_og_grammatikk/Tall/#store

  http://sprakradet.no/Sprakhjelp/Rettskriving_Ordboeker/Skriveregler_og_grammatikk/Semikolon/

  SvarSlett
 2. jeg ser for meg at filmen må komme i nærmeste premtid: "leviathan vs monster shark"...

  SvarSlett
 3. Wooo... "Monster shark"; høres nesten ut som en ond skurk i en eller annen superheltfilm.

  Her må vi i alle fall snakke VM i tenner og onde ansiktsutrykk. En hai som får ungene til å grine bare han svømmer forbi på skjermen. Jeg kjenner jeg gleder meg!

  SvarSlett